- Klantenservice
- Over LichtXL
- Advies
- Technisch
Toepassing 12V of 230V
Wanneer is het verstandig om te kiezen voor laagvolt (12V) of hoogvolt (230V) LED lichtbronnen?
Laagvolt wordt voornamelijk gebruikt in badkamers, buitenverlichting en vochtige ruimtes. Vanwege het lagere voltage zijn deze veiliger ten opzichte van hoogvolts armaturen. De 12V armaturen kunnen niet rechtstreeks op het lichtnet (230V) aangesloten worden, waardoor er een transformator en een AMP-verdeelblok toegepast moet worden. Er zijn verschillende 12V lichtbronnen beschikbaar. De meest voorkomende zijn die met een MR16/GU5.3 fitting.
Hoogvolt lichtbronnen zijn voor gebruik in het interieur. Deze kunnen rechtstreeks op het lichtnet (230V) aangesloten worden en hebben dus géén transformator nodig. Ten opzichte van een 12V armatuur is het verbruik nagenoeg hetzelfde. Er zijn verschillende 230V lichtbronnen beschikbaar. De meest voorkomende zijn die met een GU10 of E27 fitting.
Fittingen
De lampfitting, ook wel lampvoet genoemd, bepaalt welk type lichtbron er toegepast moet worden. Elke lamp heeft weer een andere fitting. Het verschilt per armatuur welke lampvoet er in past.
Bij onze Butler inbouwspot worden bijvoorbeeld 2 verschillende fittingen meegeleverd waardoor er gekozen kan worden voor zowel 12V als 230V LED lichtbronnen.
Hieronder staan de verschillende fittingen, waaraan de verschillende lichtbronnen herkend kunnen worden.
LED verlichting
LED verlichting is een steeds populairder wordende trend in de verlichtingsbranche. LED lichtbronnen zijn ten opzichte van halogeen lichtbronnen tot wel 90% zuiniger, zonder in te leveren in lichtopbrengst. Hierdoor zijn LED lichtbronnen dus goed voor de portemonnee én het milieu!
De levensduur van een LED lichtbron is 2 tot wel 3x langer dan die van een halogeen lichtbron. LED lichtbronnen gaan tussen de 15 en 25 jaar mee, vergeleken met een gemiddelde levensduur van 8 jaar voor een halogeen lichtbron.
Qua lichtkleur zit er tegenwoordig ook geen verschil meer in LED- en halogeen lichtbronnen. LED lichtbronnen zijn veelal verkrijgbaar in dezelfde lichtkleuren als halogeen.
Hieronder ziet u een tabel waarin de watt-lumen verhouding tussen halogeen-, spaar-, gloei- en LED lichtbronnen worden vergeleken.
Dimmen
De dimbaarheid van LED lichtbronnen verschilt enorm. Bepaalde LED lichtbronnen zijn wel dimbaar, terwijl andere dat weer niet zijn. Bij onze lichtbronnen staat duidelijk aangegeven of deze wel of niet dimbaar is. Ook bij armaturen met een geïntegreerde LED verschilt dit.
Het dimmen van een LED lichtbron is voor een armatuur met een geïntegreerde lichtbron anders dan met een retrofit lichtbron. Hiervoor is apart een bijbehorende dimbare LED-driver nodig. Normale (dimbare) LED lichtbronnen kunnen niet op dezelfde manier gedimd worden als halogeen of gloeilampen. Wanneer u overgaat van een halogeen-, spaar- of gloeilamp naar LED moet u er rekening mee houden dat u daar ook een aparte LED dimmer voor nodig heeft. Door middel van een dimmer kunnen de LED lichtbronnen tot wel 10% van de oorspronkelijke lichtsterkte gedimd worden.
Van spot tot afdekraam, wij hebben alles om u van een dimbaar verlichte kamer te voorzien. U kunt dus alles tegelijkertijd bestellen wat u weer kosten en moeite bespaart! Mocht u toch een verdere toelichting wensen? Neem dan gerust contact met ons op.