Klantenservice

Verlichtingsplan voor badkamer

De badkamer als sfeervolle ruimte

Badkamers zijn in de loop van de tijd veranderd en zijn niet langer een smalle witte ruimte ontworpen voor een snelle douche. Het wordt meer en meer een ruimte waarin we willen ontspannen en relaxen. We besteden meer tijd in de badkamer en willen ook meer besteden aan de kwaliteit van afwerking. Dus waarom bezuinigen op de verlichting?

Badkamers zijn gebouwd om jaren mee te gaan. Het is dus goed om aandacht te schenken aan de kwaliteit en het verlichtingsplan omdat verlichting het meest emotionele invloedrijke element binnen uw badkamer is. Een slecht verlichtingsplan geeft uw badkamer geen sfeer en zorgt ervoor dat de ruimte kil overkomt. Omgekeerd zal goede verlichting uw badkamer tot leven brengen en er een sfeervolle en aangename ruimte van maken.

Plan op tijd

Een badkamer inrichten begint bij een goede voorbereiding en planning. Nadat u het ontwerp en inrichting van de badkamer heeft gekozen, bepaalt u welke verlichting wordt toegepast en waar deze wordt geplaatst. Een goed verlichtingsplan is essentieel om uw badkamer op een functionele en sfeervolle manier te verlichten. Op deze manier kunt u de bekabeling in de muren wegwerken voordat u start met tegelen en plaatsen van het sanitair.

Het bepalen van de juiste verlichting voor uw badkamer hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld of een verlaagd plafond mogelijk is of dat u bijvoorbeeld een gestuct plafond laat aanbrengen. Of u wilt helemaal geen verlichting in het plafond! Wij bieden u ideeen om elke badkamer op een sfeervolle en trendy manier te verlichten.

Soorten verlichting

Om uw badkamer goed te verlichten onderscheiden we vier verschillende soorten verlichting :

  1. 1) Algemene verlichting
  2. 2) Functionele verlichting
  3. 3) Sfeerverlichting
  4. 4) Accentverlichting

Algemene verlichting

Plafondlamp (ook wel plafonniere genoemd) is een voorbeeld van algemene verlichting en wordt veelal toegepast op de centraaldoos die vaak in het midden van de badkamer in het plafond aanwezig is. De plafondlamp is een makkelijke oplossing om de totale badkamer te verlichten. Om ook met een plafondlamp sfeer te creëren raden wij aan in plaats van een aan/uit schakelaar een inbouwdimmer te plaatsen. Houd er a.u.b. rekening mee dat plafondlampen met een ingebouwd voorschakelapparaat niet dimbaar. Ook dient u een dimbare spaarlamp of LED lichtbron toe te passen.

Ook spots bijvoorbeeld een ronde plaat met daarop drie spots zijn een goed alternatief en kunnen individueel gericht worden op verschillende punten in de badkamer en bieden zo een interessante verlichtingsfeer.

Een derde alternatief zijn inbouwspots. U heeft er bijvoorbeeld maar drie of vier nodig voor een badkamer met een afmeting van 2 x 2m. Positioneer ze dichtbij de randen van de kamer om een mooi effect langs de muur te krijgen. De spots bieden een zeer goede algemene verlichting voor een meer verfijnde ambiance. Halogeen inbouwspots zijn eenvoudig dimbaar. Ook onze nieuwe LED inbouwspots zijn veelal eenvoudig dimbaar.

Functionele verlichting

Functionele verlichting, vaak ook taak- of werkverlichting genoemd, zorgt voor een goede verlichting c.q. aanlichten tijdens het opmaken, tandenpoetsen, föhnen of bijvoorbeeld het scheren. Voor een goede toepassing is het belangrijk om tijdens de ontwerpfase rekening te houden hoe de armaturen geplaatst worden.

Er zijn verschillende opties, maar de beste optie is het plaatsen van wandlampen links en rechts van de spiegel om zo een egale lichtspreiding over het gezicht te krijgen zonder hinderlijke schaduwwerking. Deze opstelling is voor het opmaken de beste oplossing. Ook kunt u dit bereiken met een lichtspiegel met geïntegreerde verlichting links en rechts. Houd er a.u.b. rekening mee dat de wandlampen minimaal moeten voldoen aan de klasse IP44 voor uw veiligheid en die van uw gezinsleden.

Een mogelijkheid is het plaatsen van een spiegel met ingebouwde verlichting boven de wastafel en biedt een eenvoudige twee in één oplossing. Sommige lichtspiegels zijn voorzien van een ingebouwd stopcontact voor het scheren of föhnen. Of kies voor een lichtspiegel met geïntegreerde horizontale of verticale verlichting. De lichtspiegels met TL buis (fluorescerende lamp) zijn niet dimbaar maar wel energiezuinig en duurzaam.

Een andere optie om goede werkverlichting te krijgen is het toepassen van een cosmeticaspiegel (ook wel scheerspiegel of opmaakspiegel genoemd). De betere cosmeticaspiegel hebben een vergrotende spiegel die wel tot 3x of zelfs 5x vergroot. Het is dan ook een beetje zoals de airconditioning in uw auto. Wanneer u deze eenmaal heeft, wilt u niet meer zonder.

Bijvoorbeeld de Catena LED cosmeticaspiegel van het merk Astro Lighting die naast spiegel geplaatst kan worden. Deze cosmeticaspiegel is naast een energiezuinige oplossing ook zeer geschikt voor het opmaken en persoonlijke verzorging doordat deze verstelbaar is. De nieuwste cosmeticaspiegel zijn ook leverbaar met energiezuinige LED verlichting. Daarnaast hebben wij ook een extra stevige cosmeticaspiegel in ons assortiment speciaal voor horeca en hotels vanwege de duurzame constructie.

Sfeerverlichting

Sfeer is bepalend in de badkamer en hierbij speelt verlichting een grote rol. Ook (interieur)architecten waarderen sfeerverlichting steeds meer op haar waarde en laten hier hun creativiteit de vrije loop gaan.

U kunt al op eenvoudige wijze sfeer creëren door een (inbouw)dimmer te installeren. Zo kunt u bijvoorbeeld ook onze LED inbouwspots eenvoudig dimbaar maken. Door het dimmen van het licht geeft sfeer aan de badkamer. Maar u kunt de nachtverlichting significant verbeteren met een paar extra strategisch gepositioneerde lampen.

Ook kunt u LED strips toepassen ingetegeld tussen de wandtegels met aluminium profielen in bijvoorbeeld RGB maar ook dimbaar. Wilt u meer informatie hierover, neem dan contact met ons op. Het toepassen hiervan en de uitgebreide mogelijkheden leggen wij u, gezien de complexiteit, graag uit.

Accentverlichting

En als laatste maar niet onbelangrijk de accentverlichting. Het is een onderdeel van sfeerverlichting maar gezien de toepassing binnen een badkamer geven wij hier graag extra aandacht aan.

Naast de LED strips onder bijvoorbeeld een terugliggende rand onder het bad of een in de muur verwerkt, kunt u ook
waterdichte LED wandlampen met accentverlichting plaatsen. Deze kunt u bijvoorbeeld ´s nachts laten branden zodat u altijd licht heeft als u naar het toilet gaat.