Klantenservice

Lichtadvies per ruimte

Verschillende kamers hebben verschillende functies, dus elke kamer heeft andere verlichting nodig. De volgende tips kunnen je helpen beslissen welke lampen je nodig hebt voor elke kamer in huis.

Verlichting voor de woonkamer

Vermijd het gebruik van een enkel centraal lichtpunt. Een centrale lamp creeërt harde schaduwen en kan mogelijk verblinden. In plaats daarvan kan je beter verschillende lichtpunten nemen deze geven namelijk een veel interessanter en aangenamer effect. Laten we beginnen met waar je zit. Een verstelbare leeslamp naast of achter je stoel die ingeschakeld is tijdens het zitten, zal van onschatbare waarde blijken. Als deze in hoogte verstelbaar is, is dat natuurlijk nog beter.

Twee of drie tafellampen geplaatst op de rand van een tafel, planken of meubels geven de huiskamer een meer ruimtelijk gevoel als het licht naar binnen schijnt. Ook kleine lichtpunten van een andere kleur zoals verlichte boekenkasten, fotolijstjes of andere voorwerpen zijn een toevoeging aan de verlichting.

Wandlampen en hanglampen die zijn aangesloten op een dimmer kunnen het niveau van het licht in de kamer te verhogen zonder andere verlichting aan te hoeven zetten, maar pas op voor verblinding als deze te hoog zijn gemonteerd. Indirect licht van wandlampen (armaturen ontworpen om de muur en het plafond te verlichten die vaak zijn gemaakt van keramiek of gips) zal een indrukwekkend effect creëren. Vergeet niet dat het licht van de wandverlichting wordt beinvloed door de oppervlakten waarop zij zijn gemonteerd.

Staande lampen zijn er in vele soorten en maten en zijn zeer handig in algemene verlichting toe te voegen in een donkere ruimte waar het niet gemakkelijk is om wandlampen, plafondlampen of tafellampen te plaatsen. Een vloerlamp die ook naar boven schijnt kan ook het plafond zacht verlichten. Sommige vloerlampen zijn voorzien van dimmers en anderen hebben een extra flexibele arm om te lezen.

Verlichting voor in de eetkamer

Het belangrijkste lichtpunt in de eetkamer zal boven de eettafel zijn. Het gebruik van een dimmer maakt het mogelijk om de tafel ook geschikt te maken voor karwijtjes zoals naaien en geeft toch lage sfeerverlichting tijdens het diner. Hang de lamp niet te laag zodat dat je gasten eromheen moeten turen. Ongeveer 60cm boven de tafel is prima. Als je ervan houdt om te dineren bij kaarslicht, zorg ervoor dat de hitte en de rook ver genoeg van het armatuur blijven. Als je een glazen eettafel hebt, zorg er dan voor dat de lamp is uitgerust met een diffuser, zodat je gasten niet in een weerspiegeling van de lamp kijken. Lange tafels kunnen zeer effectief worden verlicht met een wat langer armatuur opgehangen aan twee draden of misschien zelfs wel twee hanglampen.

Verlichting voor de slaapkamer

De slaapkamer is een ruimte die te vaak verwaarloosd is, gezien het aantal functies die een slaapkamer vervuld. Voor het omkleden kan je algemene verlichting nodig hebben of, als je partner op een ander moment opstaat, is een lager niveau van licht fijn zodat je niemand zult storen. Een goed gepositioneerde downlighter zal hierbij helpen. Veel mensen lezen in bed en in een tweepersoonskamer is het nuttig om naast het bed wandlampen te hebben die je individueel kan schakelen. Verstelbare leeslampjes zijn ideaal als je wilt lezen terwijl je partner slaapt. Voor het gemak en de veiligheid zou je kunnen regelen dat alle lichten in de slaapkamer vanuit het bed zijn te bedienen. Een kaptafel gebruikt voor make-up zal meer specifieke verlichting nodig hebben. Bijvoorbeeld twee wandlampen of twee slanke tafellampen aan weerszijden van de spiegel. Deze geven een goed functioneel licht zonder verblinding en dragen bij aan de gezelligheid in de ruimte. Probeer ook meerdere lichtpunten te creëren om harde contrasten te verminderen. Het toevoegen van een schemerlamp of misschien zelfs verlichte fotolijstjes zal zeker bijdragen.

Verlichting in de studeerkamer of werkruimte

Algemene achtergrondverlichting is belangrijk om harde contrasten te voorkomen wanneer slechts een bureaulamp wordt gebruikt tijdens het werken. Indirect wandverlichting of een staande lamp zal mooi functioneren. Een bureaulamp die in hoogte verstelbaar is bereikt het gebied waar u werkt het beste. Het is zeer belangrijk om te voorkomen dat je vermoeide ogen krijgt tijdens het kijken naar een scherm. Zorg er daarom voor dat de lichten in de kamer niet vanaf het scherm weerspiegelen in je ogen.

Verlichting voor kinderkamers

Een goede centrale plafondlamp is het handig voor algemene verlichting van de kinderkamer en een aan het bed of aan de muur gemonteerde leeslamp wordt aanbevolen. Nachtverlichting voor kinderkamers geven gemoedsrust en verbruiken zeer weinig energie als deze gedurende de nacht aanstaan. Oudere kinderen zullen graag leuke verlichting willen hebben en er zijn veel gave nieuwigheden op de verlichtingsmarkt. Maar blijf altijd veiligheidsbewust en kies lampen die geschikt zijn voor de leeftijd van het kind.